Wednesday, 1 February 2012

Amalan Salam adalah SunnahAlhamdulillah..

Pada entri kali ini saya ingin berkongsi sedikit sebanyak mengenai amalan sunnah nabi dan fokus saya kali ini adalah salam . Ianya merupakan salah satu daripada sunnah nabi s.a.w. Diriwayatkan di dalam Kitab Sahih Bukhari bahawa Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa:

وخيرهما الذى يبدأ بالسلام

Maksudnya : “Sesungguhnya manusia paling utama menurut Allah ialah orang yang memulai bersalam antara mereka.”[1]

Dengan menyebarkan amalan ini sebenarnya dapat merapatkan hubungan sesama manusia, dapat melahirkan perasaan kasih dan sayang serta merupakan salah satu pemberian berbentuk motivasi. Saya yakin dengan bermulanya amalan salam yang sekecil-kecil ini, mampu untuk membentuk biah yang baik dan terbinanya masyarakat muslim yang saling mencintai agama kerana Allah. 

HUKUM MEMBERI DAN MENJAWAB SALAM
Memberi salam adalah fardu kifayah.
Menjawab salam adalah fardu ain.

LAUKANA BAINANA YA HABIB
Sekiranya kau , ya Rasulullah berada dalam kalangan kami.....
Apakah kita menunggu sekiranya Rasulullah berada dalam kalangan kita, baru kita akan mengamalkan sunnah baginda s.a.w. ?
Apakah kita menunggu sekiranya Rasulullah berada dalam kalangan kita, baru kita akan mengamalkan suruhan dan meninggalkan larangan Allah. ?

__________________________________________________________________________________
Marilah kita sama-sama   bermuhasabah diri, koreksi diri sementera ada masa berbaki umur yang Allah pimjamkan di dunia ini. Masanya amat pantas berlalu, jangan disebabkan kesenangan yang sementara melupai nikmat yang kekal. Gunakanlah nikmat akal yang Allah berikan sebagai panduan. Salam muhasabah. [1] Sahih  Bukhari 8 , 23 dan Sahih Muslim fi bar wa silahNo comments:

Post a Comment

terima kasih sudi baca (^-^)

Ads Inside Post